diumenge, 8 de febrer de 2015

Iced ideas (article publicat al digital ara.ad el 7 de febrer de 2015)

I quan tots estàvem desesperats per la falta d’or blanc provinent del fred, apareix una ciclogènessi i en gela les idees.
Serà un campanya electoral sobre esquís i amb trineu?

Andorra sembla no acabar de trobar la forma de desestacionalitzar la seva font d’ingressos malgrat tenir unes instal·lacions increïbles per a ser un punt fantàstic de turisme de congresos i convencions, tenir unes condicions ideals per a ser la seu d’importants i reconegudes universitats, ser la base d’entrenament en alçada d’esportistes d’elit durant tot l’any...
Estem buscant nous mercats quan crec que ja els tenim i no els sabem explotar.

Quan fa 15 anys enrera parlava amb algun responsable polític de comú sobre promocionar les muntanyes tot l’any i no sols el turisme de neu, i em contestaven que qui voldria venir a veure i a fer activitats a les nostre muntanyes, em quedava perplexa.
Em genera la mateixa reacció que no aconseguim omplir cada setmana el Centre de congressos, que no tinguem el nostre “Harvard”, o el Burke mountain andorrà amb esquiadors d’arreu del món entrenant aquí (per posar un exemple).

Per tant, un any més, ja estàvem tots posant espelmetes a Meritxell per a què nevés, ja que malgrat les pistes d’esquí estaven en bones condicions, el no tenir tot l’entorn en blanc, feia que una mena d’histèria col·lectiva envaís els consumidors de forfets i, de rebot, les butxaques de tots els residents i andorrans de passaport, se’n ressentissin.

I per fi van arribar els flocs de neu, l’ambient gèlid, les cares amb somriures.
Sembla que tothom ha agafat aire per a la segona part de la temporada i que aquest paisatge d’ensomni ens ha proporcionat un karma positiu per renovar ànims.

I amb aquestes bones notícies per al país, s’iniciarà la campanya electoral.
Què seran capaços de fer els nostres polítics per a guanyar-se la gràcia dels 24.000 votants? Una guerra de boles de neu? Una baixada en trineu? Calçar-se les raquetes als peus? Fer una sortida d’esquí de muntanya?

Sigui el que sigui que s’empesquin els seus gavinets de comunicació i assessorament, hi haurà 50.000 ciutadans que ens ho mirarem indiferents, ja que no hi tenim res a dir. La nostra opinió no compta, malgrat que sí que comptem a l’hora de pagar impostos i col·laborar a fer crèixer el país i enriquir-lo amb les nostres aportacions com a emprenedors, empresaris o treballadors.

Inclús se m’havia passat pel cap muntar una consulta alternativa per a saber què n’opina aquesta majoria silenciada.


Sigui qui sigui el qui guanyi, espero que sàpigui buscar un bon equip de treball amb professionals amb o sense passaport que facin d’Andorra l’smart country que tots volem, amb una educació de qualitat, amb un planter d’emprenedors amb idees brillants que generin nous mercats i llocs de treball, un país de referència.


2 comentaris:

  1. Vaig coneixer Andorra en el any 1960 quad al Pas de la Casa sols eran cuatre gat, un carrer principal i poc mes, El Pas era lloc preferit per el sport d'esqui,,, tots Conexiem a Viladomat,,el que dirigia el Teleremonte,,,sols hi habian dos telecadiras si mal no recordo, El Pic Blanc era el Hotel de referencia,, Ara tot ha cambiat,, ero le'squi segueix sent el Sport, nacional que es conegut per tot Espanya i França, POdria explicar molt,, d'aquells temps,, halla ha nascut un fill,, y cuatre nets, ara sols em queda alla un filla i dos nets tots ells Andorrans,,, pero jo, vaig tindre que sortir d'alla per un fet que si ho explico avui no tindria sentit,, vaig oblidarme de renovar el meu permis,,se deu anys,, renovables,,, i junt en el fet de que tenia que estar per un problema de salud per part de la meva mare,, em varem invitar a sortir del pais,, Rao,, si,, pero massa fort també,, pero aixie era Andorra llavors,, i ara,,, dons llegint lo que tu dius, sembla que no ha variar massa, Be tot i aixo tinc arrells amb els que em sentim satisfets,,, Salutacións Diana,, i Felicitación, per el teu escrit,,, ho fas molt be, al reves de jo,, que sols escric per estar per casa,

    ResponElimina
  2. Gràcies pel temps que has dedicat a llegir-me i per compartir la teva opinió amb el món cibernètic, Francisco.

    ResponElimina