dissabte, 13 de novembre de 2010

Serveis públics de cobertura sanitària i altres

Estem de celebració: fa un any va entrar en vigor la nova llei de la CASS. Pels que no residiu a Andorra, és l'equivalència a la seguretat social espanyola. En conferència d'un expert, ja se'ns va avisar que el nou escrit havia calculat una mitjana de vida de 75 anys. Si tenim en compte que tota mena d'estudis situen els 1.250 m d'alçada com el millor punt per viure MÉS i millor, crec que tal com va dir l'expert, ja començàvem malament. Uns dies abans, els autònoms van rebre un paper a casa de dita entitat demanant si volien continuar al mateix grup de cotització: A, B o C. És un sistema de capitalització, és a dir, que amb la teva aportació compres punts que segons càlcul anual tenen un preu que et farà rebre una determinada pensió. La sorpresa va ser quan el rebut del nivell més baix va passar de 200€ i escaig a gairebé 400€ (i sense avís previ) Tothom, sense excepció, anava al banc a dir que li havíen carregat un rebut que no era seu o anaven a la mateixa CASS a preguntar què era allò.
Un any després ens trobem que multitud  de PIMES i autònoms viuen una situació precària i a punt de tancar, donat que la nova cotització mínima l'han calculat sobre un salari base de 2.000€. És a dir, si jo faig una mitjana i no tinc en compte el % de cada grup, què passa??? Doncs passa que els que menys cobren acabaran pagant sobre un salari mig no real. Us posaré una pensada d'un dels socis i que ho il·lustra perfectament: Si 9 treballadors cobren 1.000 i 1 cobra 10.000, quina mitjana em surt??9x 1.000= 9.000 +1x 10.000=19.000 : 10= mitjana de 1.900€ Què guai! I si ho faig tenint en compte el %?????Si tinc en compte que el 90% de la "població" guanya 1.000€ i tan sols el 10% en guanya 10.000, a que ja no surt igual???
Si a això li sumem que tant l'aportació que fem els treballadors per compte aliè + empresa com els autònoms, és del 20%, passem d'obligar a pagar a aquests últims uns 400€ a 222€, que ja s'acosta més a la realitat dels països que ens envolten i que tant ens agrada copiar. Copiar no és cap cosa dolenta i, si no, que li preguntin a la Xina, primera potència mundial, però com a mínim, si copies, fes-ho bé.
Un altre dels punts SÚPERDIVERTITS és que si es contracta un familiar directe, aquest haurà de pagar, ni que treballi 1h/mes en el negoci, els 400 "eurillus".
Per no recordar que l'article 18 es contradiu amb el 92, donant la sensació que qui ho va signar ni s'ho va llegir i a sobre quan demanes solució a l'ens et diuen que tens raó però que si apliques la part que et "beneficia"(= cotitzar com assalariat siguent soci d'una empresa - art.18) et portaran a la Batllia (=jutjats Espanya) i que sempre fallen a favor de la CASS. Per no parlar que si 2 socis es casen i sumen el 50%, cadascun haurà de pagar la "tarifa mínima" ja esmentada (ex. una SL on 2 socis es casin i sumin 50% capital, li suposarà unes cotitzacions mensuals de gairebé 800€, treballin 0h o 100 en el negoci)
Deu ser l'únic país civilitzat que un buit legal acaba beneficiant al més fort, perquè recordo alguna cosa dels meus anys universitaris i de les assignatures de dret on deia repetidament que en cas de falta de legislació, sempre s'ha de protegir al més dèbil.
La veritat és que parlat amb el secretari d'estat, el raonador del ciutadà, assessors de la nova llei de la CASS, advocats membres del col·legi  d'advocats d'Andorra, membres de la comissió de la nova llei, etc,etc,etc, ningú entén la lectura que des de l'organisme es fa.
I vosaltres, què en penseu?Jo, em pixo!!!!!!!!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada